logo

Actualitat Notícies

A qui afecta la pujada de la llum? No és igual per a tots els consumidors
A qui afecta la pujada de la llum? No és igual per a tots els consumidors

 

Si portes dues setmanes tractant d'ajustar el teu consum elèctric a les hores més barates de la *nuevatarificación de la llum has de saber que per a estalviar a més has de tindre en compte aspectes més enllà dels nostres hàbits.

El fonamental és saber si abans dels canvis teníem la tarifa *PVPC (Preu Voluntari per al Xicotet Consumidor, que és la del mercat regulat) o si estàvem en el mercat liberalitzat.

Els primers, uns onze milions de llars, són els més afectats ja que ara només es pot tindre tarifa *PVPC amb discriminació horària. Si estàs en el primer dels casos, has d'adaptar els teus hàbits per a ajustar-los als nous horaris evitant en la mesura que siga possible les hores més cares (de 10.00 a 14 i de 18.00 a 22.00) i tractant de desplaçar els majors consums a la fi de setmana.

A més, convé que estudies la potència que tens contractada, ja que ara hi ha la possibilitat de contractar dues diferents. És a dir, pots contractar una més baixa per a les hores cares en les quals intentaràs gastar menys llum i una altra més alta per a les hores barre i els caps de setmana, que et permeta fer un consum més intensiu perquè serà ací on tractaràs de concentrar tasques com posar la llavadora o planxar, per exemple.
Si, en canvi, estàs en el mercat liberalitzat veuràs com les comercialitzadores tenen més llibertat per a traslladar aquests canvis a les seues tarifes, encara que l'OCU ens recorda que sempre han d'informar els consumidors de com ho fan.

Si tenim una tarifa amb preus fixos, la comercialitzadora pot aplicar unes noves tarifes de tres trams a partir de l'1 de juny, cas en el qual haurien d'haver-nos comunicat les seues noves tarifes. També poden optar per mantindre el seu sistema previ (ja siga tindre un mateix preu tot el dia o comptar amb discriminació horària), encara que pujant o baixant el seu cost per a traslladar al consumidor les conseqüències dels canvis.

Finalment, també hi ha la possibilitat que tinguem contractada una tarifa plana o amb horaris especials, cas en el qual cada comercialitzadora haurà d'explicar com traslladarà les noves tarifes d'accés al teu contracte.

Consulta la notícia original AQUI

© 2021 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías