Actualitat Notícies

Ajudes a consumidors vulnerables: Quines opcions hi ha i com sol·licitar-les
Ajudes a consumidors vulnerables: Quines opcions hi ha i com sol·licitar-les

La crisi del coronavirus ha augmentat el nombre de consumidors vulnerables: molts no arriben a fi de mes, i tenen dificultats per a afrontar fins i tot les despeses més bàsiques. Passem revista a les diferents ajudes disponibles i als passos que han de donar per a sol·licitar-les.

Més del 20% de la població espanyola està en risc de pobresa després de la crisi del coronavirus: els durs efectes econòmics de la pandèmia passen factura a tots, però especialment als consumidors més vulnerables, un col·lectiu al qual se sumen  famílies que fins ara no tenien problemes per a mantindre's dignament.  Segons una recent enquesta d'OCU, un 10% de les famílies no arriben a fi de mes, i un 6% té dificultats fins i tot per a pagar el menjar.

Són molts els que estan començant a pagar les dures conseqüències, es parla de fins a 10 milions de persones al nostre país. Lògicament, la pitjor part és per als qui pateixen “pobresa severa”, una xifra que la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social (*EAPN) calcula en un 9,2% de la població, és a dir, més de quatre milions de persones.

Quines opcions tenen els uns i els altres? Hi ha diferents possibilitats, perquè no és el mateix necessitar facilitats per a endarrerir el pagament d'un préstec, que no tindre cap ingrés i no poder afrontar ni les despeses bàsiques per a subsistir.

Ajudes per a consumidors afectats per coronavirus

Quines ajudes hi ha disponibles per a famílies i consumidors afectats per la creixent crisi, quines opcions hi ha per a consumidors vulnerables?

Ajudes si no pots pagar el préstec

Entre els paquets d'ajudes socials als afectats pel coronavirus es va aprovar una moratòria en el pagament de les quotes de préstecs per a evitar que els consumidors els ingressos dels quals s'hagen vist disminuïts a conseqüència de l'epidèmia de coronavirus incorregueren en l'impagament. Aqueixa moratòria consistia en la suspensió dels pagaments de les quotes durant un termini de tres mesos, durant els quals tampoc es generen interessos. El termini de sol·licitud d'aquesta ajuda al pagament de préstecs s'amplia fins al dia 29 de setembre de 2020.

COMPROVA SI POTS ACOLLIR-TE A la MORATÒRIA DEL PAGAMENT DE PRÉSTECS

A les ajudes estatals s'han sumat la moratòria dels bancs. Com no tots poden beneficiar-se de la moratòria del Govern, les pròpies entitats estan oferint moratòries als seus clients, per a evitar que incórreguen en impagaments. Ofereixen ajornaments de fins a 12 mesos en el cas d'hipoteques i fins a sis mesos en el cas de préstecs personals. Pots demanar-les fins al 29 de setembre.

Ajudes per al pagament de lloguer

Davant la crisi del COVID s'han adoptat mesures extraordinàries destinades a protegir als usuaris que estiguen en situació de vulnerabilitat:

  • Suspensió dels processos de deshaucis: fins a octubre està suspesa la tramitació de desnonaments derivats de contractes de lloguer d'inquilins vulnerables,
  • Suspensió extraordinària del pagament del lloguer durant 6 mesos per a inquilins vulnerables.
  • Les comunitats autònomes han autoritzat unes subvencions per al lloguer destinades a llars amb ingressos que no superen en 3 vegades el *IPREM, però que lamentablement estan tenint una posada en marxa molt lenta.
  • Ajudes per al pagament de subministraments

Fins al 30 de setembre estiga garantit el servei de subministrament d'energia elèctrica, de gas i aigua en l'habitatge habitual.

Des de fa anys existeix un bo social elèctric que protegeix a famílies nombroses i llars amb baixos ingressos, amb descomptes en la factura entre el 25% i la seua gratuïtat total, i permet un xicotet alleujament en la factura de subministraments. 

No obstant això, aquest bo social encara no l'estan aprofitant molts dels usuaris que tindrien dret a acollir-se a l'ajuda: es calcula que uns 2,5 milions de llars espanyoles podrien sol·licitar-ho, però en realitat a penes s'estan beneficiant la meitat. És el teu cas? Mira si tens dret i com sol·licitar el bo social elèctric. 

Ingrés mínim vital

Al maig 2020 es aprovat el Ingrés Mínim Vital (*IMV), una ajuda de quantia variable que té com a finalitat completar uns “ingressos mínims”. En el qual  case d'un adult que visca només serien 465 euros al mes, però en una família podria ascendir a 1.015 euros al mes .  Els requisits per a sol·licitar-ho són:

  • Tindre entre 23 i 65 anys.
  • Almenys un any de residència a Espanya.
  • No tindre més de 16.614 euros en propietats (a més de l'habitatge habitual).
  • Disposar en 2019 d'uns ingressos mensuals per davall de 452 euros, en cas d'un adult que visca sol.
  • Aquesta prestació complementa altres prestacions que *oudieran existir, des de la prestació per desocupació, a els subsidis per desocupació, el subsidi per a majors de 52 anys, o i la Renda Activa d'Inserció (RAI), així com altres prestacions autonòmiques.

On acudir si necessites ajuda
Què poden fer els consumidors més vulnerables, que no tenen diners per a pagar necessitats bàsiques com a aliments, habitatge, aigua, llum, medicaments…?

  • Serveis socials municipals
  • El primer pas sempre hauria de ser cridar al telèfon de atenció ciutadana de l'ajuntament o comunitat autònoma, per a posar-se en contacte amb els serveis socials i sol·licitar una entrevista amb un treballador social, un professional que valore la situació i facilite ajuda i informació.
  • Emergències (112) coordina tots els serveis de resposta ràpida, també si hi ha una situació de risc incloses situacions d'emergència social

 

ONG

Les grans Organitzacions No Governamentals (ONG) estan preparades i especialitzades a oferir ajudes en tota mena de situació:

  • Càritas ofereix alimentació, roba, medicaments, transport o ajuda per al pagament de subministraments a través dels centres de Càritas Diocesana.
  • Creu Roja ofereix ajuda d'emergència i primera necessitat amb programes d'inclusió social i repartiment d'aliments
  • ACNUR i CEAR són ONG de referència per a persones refugiades o sol·licitants d'asil: faciliten allotjament, manutenció, informació, orientació i accions dirigides a millorar l'autonomia i dignitat d'aquestes persones.
  • Els Bancs d'aliments de tota Espanya agrupats en *FESBAL, reparteixen menjar a través d'una xarxa d'entitats autoritzades. Per a poder rebre aquesta ajuda, cal posar-se en contacte amb el banc d'aliments de cada província perquè analitzen la petició atenent criteris de necessitat social i indiquen en quin lloc es poden recollir els aliments.
  • Altres col·lectius

A un nivell més local, hi ha xicotetes associacions, grups de suport, parròquies o les associacions veïnals han estat especialment actives, i han suposat una ajuda de primer nivell per als veïns més vulnerables, persones majors, soles, malaltes o sense recursos que a través d'aquestes xarxes han rebut tant ajudes directes (diners, aliments o roba), com a suport i informació.

Telèfons d'ajuda per a tindre sempre a mà

  • Serveis socials municipals: 010
  • Emergències socials: 112
  • Seguretat Social: Ingrés Mínim Vital: 900 20 22 22
  • Càritas diocesana: 91 444 10 00
  • Creu Roja: 902 22 11 22
  • ACNUR: 900 900 532
  • Bancs d'aliments: 917 356 390

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías