Actualitat Notícies

Els nous hàbits de consum eleven l'exigència per a la logística
Els nous hàbits de consum eleven l'exigència per a la logística

 

Amb freqüència, les crisis desemboquen en canvis en els patrons de consum. No obstant això, els hàbits de compra dels consumidors mai havien experimentat una transformació comparable a la de l'últim any i mig. El comerç electrònic s'ha convertit en el nou estàndard de mercat, amb expectatives de servei cada vegada més altes. Els usuaris reclamen rapidesa, facilitats i control en una experiència de compra que mescla els canals presencials i digitals.

Aquesta necessitat de dominar la combinació del món físic amb els entorns virtuals eleva el llistó de l'exigència per a les empreses. S'obri així un nou escenari de màxima complexitat per a les seues cadenes de subministrament, que han de funcionar a la perfecció per a complir amb aquests principis.

Les plataformes tecnològiques logístiques i les solucions analítiques són un element clau perquè les dades permeten prendre les millors decisions possibles en temps real. És la fórmula per a aconseguir una cadena de subministrament àgil i rendible, com es va posar de manifest en la trobada La logística, un repte per a la sostenibilitat del *ecommerce i el nou rol de les botigues, que va organitzar EXPANSIÓ amb el patrocini de Accenture.

"La tecnologia i les dades són claus per a balancejar servei i costos en l'àmbit logístic. El motor en les implantacions tecnològiques ha de ser el valor que s'aporta al negoci, no la tecnologia en si mateixa", va subratllar Gonzalo de Oña, managing director de cadena de subministrament, operacions i sostenibilitat de Accenture Strategy.

Abans de res, les companyies han d'analitzar i entendre els hàbits de consum, així com les expectatives dels seus clients, que varien en funció del moment i el tipus de compra. Partint d'aquestes necessitats dels consumidors, Gonzalo de *Oña va assenyalar que "poden identificar-se diferents propostes de valor de manera col·laborativa amb diferents àrees involucrades, definint els impactes en el model logístic per a poder segmentar a tots els nivells: clients, productes, serveis, proveïdors i en els propis circuits logístics".

Aquesta segmentació dóna lloc a models més àgils, flexibles i capaços d'adaptar-se a hàbits de compra cada vegada més canviants. En tercer lloc, l'expert de Accenture va incidir en l'explotació de la dada: "És necessari fer un ús intensiu de les dades per mitjà de solucions sofisticades de machine learning i intel·ligència artificial, que permeten una presa de decisions molt més ràpida i objectiva, que no es base només en l'experiència".

Des de la perspectiva d'aquestes àrees en les companyies, "tenim un rol quasi de professors dins de l'organització per a determinar quin és l'impacte final de cada decisió que es pren en origen", va indicar Benito Vicente, director de subministrament de *Leroy *Merlin España. En l'últim any, el focus de les inversions s'ha desplaçat des dels espais físics cap a la infraestructura digital. Encara que va matisar que els reptes tecnològics afecten el conjunt de la companyia, Vicente va recalcar que "el gran desafiament és la transformació cultural que requereix l'evolució des de simples departaments de logística i operacions cap a àrees on el client és el protagonista".

En la mateixa línia, Rubén Aliseda, director de la unitat de negoci de retail i ecommerce de DHL Supply Chain, va afirmar que "el principal repte per a situar al client en el centre resideix en la integració dels sistemes i la visibilitat completa de tota la cadena de subministrament". Atés que no és tasca fàcil gestionar cadenes tan complexes, Aliseda va matisar que "les noves tecnologies són fonamentals, i per això totes les companyies estem invertint ingents quantitats de diners per a tractar de tindre control i seguretat en aquest escenari de complexitat".

El paper dels responsables de logística ha donat un gir en els últims anys. "Abans els magatzems logístics rebien l'impacte de les compres i reaccionaven a partir d'ací. Ara, treballem amb molta més informació i tractem d'involucrar-nos en el procés des de l'inici per a prendre les millors decisions en la part de subministrament", va asseverar Iván Gonzalo, director de cadena de subministrament de *MediaMarkt. D'aquesta manera, aquests professionals han començat a participar en aspectes comercials i de negoci. Com va declarar Gonzalo, "cada vegada se'ns té més en compte perquè som una palanca que ajuda a accelerar la venda i oferir el millor servei al client final".

Dades

Encara que les companyies compten amb un volum ingent de dades, sovint aquests es troben desestructurats, desordenats o inconnexos. "Cal articular una estratègia clara per a enriquir aquest oceà de dades i convertir-lo en una cosa valuosa per a la presa de decisions, l'elaboració de projeccions i la millora de processos", va traslladar Benjamí Calçons, director d'Excel·lència en Operacions de *Seur. Sobre el paper de la innovació en aquest sentit, Calçons va comentar que "vivim en un entorn hiperconectado on la tecnologia i la capacitat d'adaptar les operacions juntament amb la resta de processos de venda és vital".

Finalment, Gonzalo de Oña va posar l'accent que "tradicionalment hi havia altres àrees més madures quant a l'ús de les dades, però en els últims mesos han començat a utilitzar-se de manera més intensiva en l'àmbit del subministrament". El responsable de Accenture va distingir entre cinc nivells de maduresa en l'ús de les dades, de menor a major complexitat: la traçabilitat d'extrem a extrem en temps real, el mesurament de la productivitat, la introducció d'alertes per a avançar-se a possibles fallades, l'anàlisi d'aqueixos errors i el desenvolupament de simulacions per a analitzar escenaris hipotètics.

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías