logo

Actualitat Notícies

IRPH: la justícia europea, de part dels consumidors

 

Una vegada més, la justícia europea esmena la plana als tribunals espanyols. És el que ha fet l'Advocat General del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), en dir que els usuaris amb hipoteques referenciades al *IRPH haurien de ser compensats, perquè han pagat molt més pels seus diners, a causa d'aquest índex poc transparent.

IRPH: poc transparent i perjudicial

Milers de consumidors tenen les seues hipoteques variables referenciades a l'Índex de Referència Préstecs Hipotecaris, *IRPH, en comptes de l'Euribor. Revisar la seua hipoteca amb aquest índex *IRPH ha resultat molt perjudicial per a ells, que, de mitjana, han pagat uns 1.200 euros més cada any.

Des d'OCU portem anys denunciant per poc transparents i abusives les clàusules de les hipoteques *IRPH, però en 2017 el Tribunal Suprem va tirar un pitxer d'aigua freda sobre els milers d'afectats en sentenciar que el *IRPH era un tipus oficial, i no era poc transparent ni abusiu

L'advocat general del *TJUE, favorable als usuaris

Ara, l'advocat general del *TJUE ha dictaminat que, el que el *IRPH siga oficial no significa que siga transparent, i afirma que els clients han de ser compensats per l'ús del  *IRPH en les hipoteques. Encara que aquest dictamen no és vinculant, sí que marca un favorable precedent: caldrà esperar a la sentència definitiva del *TJUE, que es produirà d'ací a uns mesos.

Bones notícies per als consumidors

OCU, que comparteix la mateixa opinió que l'Advocat General del *TJUE sobre la qüestió de *prejudicialidad que afecta als préstecs hipotecaris variables que tenen com a índex de referència el *IRPH. considera que aquest dictamen és un gran pas en favor dels consumidors.

Si, com sol succeir, el tribunal europeu es pronuncia en la mateixa línia en què l'ha fet l'advocat, s'obriria la possibilitat que els centenars de milers de consumidors que en el seu moment van contractar hipoteques referenciades amb aquest índex *IRPH puguen reclamar judicialment per la falta de transparència i informació que els van portar a contractar una hipoteca per la qual han pagat quantitats molt més elevades. En conjunt, la banca podria haver de retornar als usuaris espanyols més de 37.000 milions d'euros.

Consulte la notícia original AQUI

© 2020 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías