Actualitat Notícies

Viatges i COVID-19: Tens dret al reembossament en 7 dies si cancel·len el vol i en 74 si eres tu qui desisteix de viatjar
Viatges i COVID-19: Tens dret al reembossament en 7 dies si cancel·len el vol i en 74 si eres tu qui desisteix de viatjar

FACUA-Consumidors en Acció adverteix als usuaris que tenen dret a reclamar a les aerolínies en reembossament del seu bitllet en un màxim de 7 dies si el vol ha sigut cancel·lat i en 74 dies si són ells els que comuniquen que no poden viatjar per l'estat d'alarma.

Què fer si cancel·len el vol

Així, en els casos en què les companyies aèries cancel·len els vols a conseqüència de la situació derivada del *Covid-19 a nivell nacional o mundial, els passatgers poden reclamar-los la devolució de l'import íntegre que van abonar. Es tracta d'un dret reconegut per l'article 8 de el Reglament (CE) 261/2004 del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de febrer de 2004.

Si els usuaris pateixen la cancel·lació d'un vol de retorn a la seua ciutat, l'article 9 del Reglament estableix que l'aerolínia ha d'abonar-los l'allotjament i la manutenció fins que puga retornar-los en un transport alternatiu.

Com reclamar si el vol no es cancel·la

Si el vol no es cancel·la però l'usuari comunica a la companyia que no pot viatjar a causa de la situació vinculada a l'estat d'alarma, el Govern ha aprovat mesures que milloren els seus drets en aquest supòsit, recollides en l'article 36 de el Reial decret llei 11/2020, de 31 de març.

Es tracta de drets que afecten tant les relacions amb aerolínies com a la resta de contractes de compravenda de productes o contractació de serveis que "resultaren d'impossible compliment" per l'estat d'alarma. Els paquets turístics de les agències de viatges tenen una regulació específica (pots consultar-la en aquest enllaç).

Així que si el vol no s'ha cancel·lat, el consumidor ha de comunicar a l'aerolínia que sol·licita la resolució del contracte. El Reial decret llei indica que pot fer-se "durant un termini de 14 dies", però no aclareix si es refereix a 14 dies des de la data en què estiguera prevista l'execució del contracte -en aquest cas l'eixida del vol- o des de l'entrada en vigor de la norma, el 2 d'abril. Per això, FACUA aconsella realitzar la comunicació al més prompte possible.

La sol·licitud de resolució del contracte ha de comunicar-se a l'aerolínia per escrit. En ella, a més d'indicar que està motivada per la situació derivada de l'estat d'alarma, el passatger pot manifestar si desitja recuperar l'import íntegre del bitllet o no li importa que li entreguen un bo o val substitutori al reembossament.

Després de la comunicació a l'empresa de la sol·licitud de resolució del contracte s'obri un termini de 60 dies en què podrà proposar al consumidor una solució alternativa a la seua petició. Si l'aerolínia ofereix substituir la devolució dels diners per un bo, el passatger ha de contestar dins del termini i en cas que el rebutge, justificar el motiu "sobre la base de la bona fe". Així, podria indicar que la seua situació econòmica li porta a la necessitat de recuperar els seus diners i que no té previst volar en el termini d'un any.

Si el consumidor opta per acceptar el bo proposat per l'aerolínia, FACUA recomana fer-lo només si li entreguen un document emés per un avalista -banc o asseguradora- que assegure que l'import concret degut està cobert. I és que els usuaris no poden arriscar-se al fet que una aerolínia acabe fent fallida i aqueix suport financer siga un document amb contingut ambigu, que no els garantisca que una entitat solvent assegura l'import de cada bo en qüestió.

En cas que la companyia aèria plantege al consumidor que el bo caduca en un determinat termini, l'associació desaconsella acceptar-lo si la proposta no contempla que, de no ser utilitzat, se li acabaria reembossant els diners.

Una vegada que hagen transcorregut els 60 dies, si el consumidor no va acceptar el bo, l'empresa tindrà altres 14 més per a retornar-li els seus diners.

I si el vol és posterior a l'estat d'alarma?

En cas que la data del vol siga posterior a l'estat d'alarma, és recomanable esperar per a conéixer si hi haurà noves ampliacions d'aquest. De produir-se, és possible que acabe sent cancel·lat i, en qualsevol cas, l'usuari continuaria tenint reconegut el dret a resoldre el contracte i sol·licitar el reembossament.

El Reial decret llei planteja la possibilitat que en la devolució de l'import abonat es deduïsquen "despeses incorregudes degudament desglossades i facilitats al consumidor". Així que si el consumidor es troba que el reembossament és una quantitat inferior a la que va pagar, pot exigir l'acreditació de les suposades despeses la deducció de les quals es pretén. I si no són despeses que puguen considerar-se reals i justificats, tindrà dret a reclamar aqueixos diners.

FACUA està tramitant nombroses reclamacions de passatgers als quals les aerolínies estan negant els seus drets. 

Consulta la notícia original ACI

Level AA conformance,
		            W3C WAI Web Content Accessibility Guidelines 2.0
© 2024 - Sernutec - Servicios y Nuevas Tecnologías